poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pleśniak. Oczywiście!


Niektóre powroty bywają ciężkie. Ten chyba taki właśnie był. Musiało minąć parę dobrych miesięcy, by znów do ręki wziąć aparat i przygotować kolejny post. Ale udało się i cieszy mnie to ogromnie :)
Na ten powrót szukałam czegoś szczególnego sentymentalnie. Pleśniak taki właśnie dla mnie jest.

Jest prosty w przygotowaniu, nieskomplikowany w składnikach. Podczas pieczenia zapach unosi się po całym domu. A kiedy się go spróbuje... znika raz dwa z talerza.



Pleśniak
inspiracja: Every Cake You Bake

200 g zimnego masła
4 jajka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka + 2 łyżki białego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao (używam tego z wiatrakiem na opakowaniu)
1,5 słoika gęstych powideł śliwkowych

Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, solą i 4 żółtkami.
Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.
1 z nich dokładnie połączyć z kakao.
Wszystkie 3 uformować w kule, zawinąć w folię aluminiową i schować na 1 godzinę do lodówki.

Białka ubić na bardzo sztywną pianę dodając po łyżce cukru. 

Blachę wyłożyć pergaminem, bądź natłuścić i wysypać bułką tartą.
Pierwszą białą kulę zetrzeć na grubych okach na tarce, równomiernie rozmieszczając na blasze.
Rozsmarować na niej powidła śliwkowe.
Kulę połączoną z kakao zetrzeć na grubych okach na tarce i równomiernie rozmieścić na powidłach.
Rozsmarować ubitą pianę z białek i cukru.
Ostatnią (trzecią) kulę zetrzeć na grubych okach, równomiernie rozmieszczając na pianie.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. i piec około 40 minut.  Najlepiej piec z termoobiegiem, by ładnie wysuszyć bezę.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

6 komentarzy:

kocie-smaki pisze...

bardzo domowo i rodzinnie mi się to ciasto kojarzy. lubię bardzo :)

Luka Li pisze...

Nie ma to jak pleśniak:)

Maggie pisze...

Milo, ze wrocilas! I to jeszcze z takim pysznym ciastem :)

Ann J. pisze...

Ciasto mojego dzieciństwa-pychota!!!!

bryssska pisze...

tak pleśniak, to klasyka i jak każda klasyka szybko znika

Kaszuby kwatery pisze...

Wygląda super, gratulacje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...