Labraks z purée z oliwkami i sosem z
szalotek
(porcje dla 4 osób)
1.2 kg ryby Labraks
9 ziemniaków
60 g masła
Oliwa z oliwek
300 ml mleka
1 piwo Książęce Jasne Ryżowe
3 szalotki
20 dużych oliwek zielonych bez pestek
Sól, pieprz, mąka kukurydziana,
majeranek, rozmaryn
Rybę umyć, odciąć głowy i ogony,
osuszyć, podzielić na połówki i wstawić do lodówki.
Ziemniaki w mundurkach ugotować w
osolonej wodzie. Gotowe zblendować na miazgę, bądź przecisnąć
przez praskę.
Zielone oliwki posiekać na drobne
kawałeczki.
Do ziemniaków dodać
mleko wciąż podgrzewając i mieszając łopatką. Na sam koniec
dodać oliwki i wszystko wymieszać tak, by otrzymać jednolitą i
gładką konsystencję purée.
Szalotki obrać i drobno posiekać.
Zeszklić je na odrobinie masła, po
czym podlać piwem, tak by ich objętość zwiększyła się
4-krotnie. Pozostawić lekko gotując do zmiękczenia, po czym dodać
masło, sól, pieprz, majeranek i rozmaryn. Wszystko wymieszać.
Odlać część rzadką, ewentualnie zagęścić mąką.
Młode marchewki umyć i ugotować al
dente we wrzącej i osolonej wodzie. Wyjąć z wrzącej i zahartować w
zimnej wodzie. Następnie ułożyć na blaszce - na oliwie - i
wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Ryby zarumienić z każdej strony na
oliwie. Zarumienione ułożyć na blachę (do marchewek) i piec razem
w piekarniku jeszcze przez następne 4-5 minut.
Purée układamy w oddzielnym naczyniu,
ryby i marchew na talerzu, na koniec sos szalotek i piwa lejemy
dookoła wszystkiego co znajduje się na talerzu.
Smacznego!
Receptura potrawy została skomponowana
specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe.
5 komentarzy:
Oj, zjadlabym taka rybke!
Uwielbiam rybę pod każdą postacią, muszę wypróbować Twoją propozycje!
Świetny blog, będę obserwować:)
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Ale pychotka, jutro taką sobie zrobię
Przepysznie wyglądająca ryba ! Chętnie spróbuje ;)
Rybki przyprawiać tzreba umieć, tutaj zrobione perfekcyjnie. Polecamy nasz sklep z przyprawami.
Prześlij komentarz