środa, 31 lipca 2013

Labraks z purée z oliwkami i sosem z szalotek


Mimo, że to środek tygodnia - nic mi nie przeszkodziło, by przygotować wyjątkową potrawę na obiad. Zależało mi na połączeniu kilku smaków: ziemniaków, ryby i szalotek. By purée było bardziej wyraziste dodałam do niego posiekane zielone oliwki. Z szalotek i piwa Książęce Jasne Ryżowe przyrządziłam sos, który wyjątkowo komponował się z rybą Labraks. Szalotki mając słodkawy smak idealnie pasują do potraw ryżowych, dlatego dziś postanowiłam połączyć je z goryczkowym posmakiem piwa Książęce Jasne Ryżowe. Potrawa wygląda zachęcająco (o czym świadczyły "ochy" i "achy" moim znajomych), a połączenie wszystkich składników rozpieściło nasze podniebienia.



          
 
Labraks z purée z oliwkami i sosem z szalotek
(porcje dla 4 osób)

1.2 kg ryby Labraks
9 ziemniaków
60 g masła
Oliwa z oliwek
300 ml mleka
1 piwo Książęce Jasne Ryżowe
3 szalotki
20 dużych oliwek zielonych bez pestek
Sól, pieprz, mąka kukurydziana, majeranek, rozmaryn


Rybę umyć, odciąć głowy i ogony, osuszyć, podzielić na połówki i wstawić do lodówki.
Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Gotowe zblendować na miazgę, bądź przecisnąć przez praskę.
Zielone oliwki posiekać na drobne kawałeczki.
Do ziemniaków dodać mleko wciąż podgrzewając i mieszając łopatką. Na sam koniec dodać oliwki i wszystko wymieszać tak, by otrzymać jednolitą i gładką konsystencję purée.
Szalotki obrać i drobno posiekać.
Zeszklić je na odrobinie masła, po czym podlać piwem, tak by ich objętość zwiększyła się 4-krotnie. Pozostawić lekko gotując do zmiękczenia, po czym dodać masło, sól, pieprz, majeranek i rozmaryn. Wszystko wymieszać. Odlać część rzadką, ewentualnie zagęścić mąką.
Młode marchewki umyć i ugotować al dente we wrzącej i osolonej wodzie. Wyjąć z wrzącej i zahartować w zimnej wodzie. Następnie ułożyć na blaszce - na oliwie - i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Ryby zarumienić z każdej strony na oliwie. Zarumienione ułożyć na blachę (do marchewek) i piec razem w piekarniku jeszcze przez następne 4-5 minut.
Purée układamy w oddzielnym naczyniu, ryby i marchew na talerzu, na koniec sos szalotek i piwa lejemy dookoła wszystkiego co znajduje się na talerzu.

Smacznego!

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe.

5 komentarzy:

Maggie pisze...

Oj, zjadlabym taka rybke!

Elena Monin pisze...

Uwielbiam rybę pod każdą postacią, muszę wypróbować Twoją propozycje!
Świetny blog, będę obserwować:)

Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com

multi mutli przez internet pisze...

Ale pychotka, jutro taką sobie zrobię

Ania pisze...

Przepysznie wyglądająca ryba ! Chętnie spróbuje ;)

Przyprawy sklep pisze...

Rybki przyprawiać tzreba umieć, tutaj zrobione perfekcyjnie. Polecamy nasz sklep z przyprawami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...