Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z rabarbarem.
W parze z gorącą herbatą z miodem i cytryną są idealnym połączeniem na niedzielny podwieczorek.
Drożdżówki z rabarbarem
na podstawie: blog Moje Wypieki
(składniki na 10 sztuk)
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g + ok. 35 g mąki, którą dodałam w trakcie wyrabiania ciasta)
3/4 szkl. mleka w temp. pokojowej (150 ml)
3 czubate łyżki cukru (50 g)
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego masła
7 g drożdży suchych (bądź 12 g świeżych)
5 łyżeczek bułki tartej (można pominąć)
400 g obranego rabarbaru
1 jajko roztrzepane, do smarowania drożdżówek
10 łyżeczek brązowego cukru
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki pszennej (75 g)
5 łyżek cukru (85 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
60 g miękkiego masła
Ciasto:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko.
Dodać makę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól.
Wyrobić gładkie, elastyczne i nieklejące się ciasto (ja w trakcie dodawałam po odrobienie mąki).
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte czystą ściereczką, do momentu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 10 równych części.
Uformować w okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie.
Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
W czasie ich wyrastania rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę oraz przygotować kruszonkę.
Na wyrośnietych bułeczkach należy zrobić wgłębienia (dnem szklanki). Szklankę należy przycisnąć do samej blaszki (ciasto w tym miejscu powinno być bardzo ciennkie).
We wgłębienia nasypać po pół łyżeczki bułki tartej.
Obficie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem brązowym (jedna łyżeczka na jedną bułeczkę).
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać hojnie kruszonką.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić między palcami.
Piec w temp. 190 st. C przez około 25 minut, do momentu, aż drożdżówki się zarumienią.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
13 komentarzy:
są po prostu idealne! gdy za oknem tak nieciekawie takiej drożdżówki mi trzeba :)
Bardzo apetyczne te drożdżówki. Pozdrawiam
Piękne!
Przepieknie ci wyszly, sa takie rumiane i ksztaltne!
W sklepach wciąż jeszcze widzę rabarbar, może się skuszę na takie drożdżówki? Piękne zdjęcia :)
Wyglądają wyśmienicie!
Daisy Dukes,
dla Ciebie jedna w takim razie...
Kamila,
dziękuję i również pozdrawiam ;-)
Dorotus76,
ja Ci dziękuję za takie suuuper przepisy ;-)
Maggie,
bardzo dziękuję!
Arvén,
zrób, są naparwdę przepyszne! Jak widać na zdjęciach rozeszły się w mig!
Just-great-food,
cieszę się, że się podobają ;-)
Wyglądają pięknie i apetycznie!
Aż by się chciało ugryźć :)
Bardzo ładne!
Andzia-35,
bardzo dziękuję ;-)
Agata/Joanna,
zdecydowanie mam tak samo jak na nie patrzę!
Grace,
dziękuję ;-)
slicznie wygladaja i az mam ochote siegnac po jedna:)
pysznie się prezentują
i widzę, że starczy dla wszystkich :))
Prześlij komentarz