niedziela, 3 lipca 2011

Drożdżówki z rabarbarem

Za oknem szaro-buro. Termometr pokazuje niską temperaturę. A chciałoby się pójść na rower, czy pojechać na piknik nad wodę... ale to nic! W domu też może być ciekawie, a przede wszystkim pachnąco.
Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z rabarbarem.
W parze z gorącą herbatą z miodem i cytryną są idealnym połączeniem na niedzielny podwieczorek.


Przepis na ciasto znalazłam u Doroty (uwielbiam Jej wypieki). Jednak zamiast proponowanych przez Dorotę truskawek użyłam rabarbaru. Wierzę, że z każdymi owocami sezonowymi drożdżówki będą smakować wyśmienicie. Twarożek, marmolada czy budyń to też pomysł ;-)



Drożdżówki z rabarbarem
na podstawie: blog Moje Wypieki
(składniki na 10 sztuk)

Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g + ok. 35 g mąki, którą dodałam w trakcie wyrabiania ciasta)
3/4 szkl. mleka w temp. pokojowej (150 ml)
3 czubate łyżki cukru (50 g)
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego masła
7 g drożdży suchych (bądź 12 g świeżych)
5 łyżeczek bułki tartej (można pominąć)
400 g obranego rabarbaru
1 jajko roztrzepane, do smarowania drożdżówek
10 łyżeczek brązowego cukru

Kruszonka:
1/2 szkl. mąki pszennej (75 g)
5 łyżek cukru (85 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
60 g miękkiego masła

Ciasto:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko.
Dodać makę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól.
Wyrobić gładkie, elastyczne i nieklejące się ciasto (ja w trakcie dodawałam po odrobienie mąki).
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte czystą ściereczką, do momentu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 10 równych części.
Uformować w okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce  w sporych odległościach od siebie.
Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
W czasie ich wyrastania rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę oraz przygotować kruszonkę.

Na wyrośnietych bułeczkach należy zrobić wgłębienia (dnem szklanki). Szklankę należy przycisnąć do samej blaszki (ciasto w tym miejscu powinno być bardzo ciennkie).
We wgłębienia nasypać po pół łyżeczki bułki tartej.
Obficie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem brązowym (jedna łyżeczka na jedną bułeczkę).
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać hojnie kruszonką.

Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić między palcami.

Piec w temp. 190 st. C przez około 25 minut, do momentu, aż drożdżówki się zarumienią.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

13 komentarzy:

DaisyDukes pisze...

są po prostu idealne! gdy za oknem tak nieciekawie takiej drożdżówki mi trzeba :)

Kamila pisze...

Bardzo apetyczne te drożdżówki. Pozdrawiam

Dorota Swiatkowska pisze...

Piękne!

Maggie pisze...

Przepieknie ci wyszly, sa takie rumiane i ksztaltne!

Arvén pisze...

W sklepach wciąż jeszcze widzę rabarbar, może się skuszę na takie drożdżówki? Piękne zdjęcia :)

just-great-food pisze...

Wyglądają wyśmienicie!

Justyna pisze...

Daisy Dukes,
dla Ciebie jedna w takim razie...

Kamila,
dziękuję i również pozdrawiam ;-)

Dorotus76,
ja Ci dziękuję za takie suuuper przepisy ;-)

Maggie,
bardzo dziękuję!

Arvén,
zrób, są naparwdę przepyszne! Jak widać na zdjęciach rozeszły się w mig!

Just-great-food,
cieszę się, że się podobają ;-)

andzia-35 pisze...

Wyglądają pięknie i apetycznie!

Agata/Joanna pisze...

Aż by się chciało ugryźć :)

Unknown pisze...

Bardzo ładne!

Justyna pisze...

Andzia-35,
bardzo dziękuję ;-)

Agata/Joanna,
zdecydowanie mam tak samo jak na nie patrzę!

Grace,
dziękuję ;-)

aga pisze...

slicznie wygladaja i az mam ochote siegnac po jedna:)

Tylko Spróbuj pisze...

pysznie się prezentują
i widzę, że starczy dla wszystkich :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...