Uwielbiam zupy, kremy, chłodniki. Mniam!
Ten krem z dyni na pewno zapisuję do moich wybrańców z tej kategorii!
Polecam wszystkim, nawet tym, którzy są nieprzekonani... Spróbujcie, oceńcie i wtedy najwyżej skreślcie z Waszej listy raz na zawsze ;-)
Czasem naprawdę opłaca się zaryzykować!
Krem z dyni
2 kg dyni
80 g masła
2 cebule
2 łyżeczki kolendry
2,5 l wywaru warzywnego
śmietana kwaśna
szczypior
1/2 cytryna
sól, pieprz kolorowy
Na roztopionym w dużym garnku maśle poddusić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać rozdrobnioną bądź mieloną kolendrę. Dusić z 10 minut.
Obrać i pokroić w kostkę dynię, następnie dodać ją do garnka.
Przygotować wywar i wlać go do garnka z dynią.
Wszystko gotować pod pokrywką, aż kawałki dyni będą miękkie.
Odlać minimum 0,5 l wywaru z garnka, tak, aby krem wyszedł gęsty. Później najwyżej można go dolać - według uznania.
Całość dokładnie zmiksować.
Przyprawić solą, pieprzem do smaku i wycisnąć sok z jednej połówki cytryny.
Gotować jeszcze około 10-15 minut.
Podawać z polaną śmietaną i posypanym szczypiorkiem.
Smacznego!
12 komentarzy:
Cały rok czekam, aż będą dynie i będę mogła zrobić krem. Robię trochę inaczej niż Ty, ale Twoja propozycja wygląda smakowicie :)
Wygląda pysznie!
Bajeczne zdjecia, a taka zupka jest doskonala na chlodne wieczory.
Pięknie pokazałaś dynię!
Cieszę się,że smak dyni Cię nie zawiódł,bo ja go kocham.
Pozdrawiam Cię!
Wygląda znakomicie i chociaż nie jestem wielką fanką dyni, to zrobiłaś mi smaka :)
Świetna rozgrzewająca i treściwa jesienna propozycja. Pysznie!
Mnie nie trzeba przekonywać, bo dynię uwielbiam, choć preferuję dynię hokaido, moim zdaniem ma bardziej intensywny smak, polecam spróbować.
A zdjęcia są piękne ;-)
Pyszna dyniowa propozycja!
pięknie wygląda :)
Grace - jak opublikujesz swoją, chętnie zobaczę ;-)
Ewwwa - pysznie smakuje!
Maggie - dziękuję!
Amber - oj nie zawiódł, choć na słodko nie wiem czy by mi posmakowała. Ale spróbuję kiedyś ;-)
Kubek w kubek - spróbuj chociaż ;-)
Kornik - zgadzam się!
Veggie - To mnie zaciekawiłaś... ;-)
Kamila - pyszna, a jak!
Niebieska Pistacja - dziękuję!
pyszna premiera! :)
Bardzo apetycznie wygląda :) Widziałam tez przepis na tartę z rabarbarem i może niedługo skorzystam z przepisu. Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Prześlij komentarz