Dawno obiecana ogórkowa. Dla lubiących kwaśne zupy - pycha.
Nie zabielałam tej zupy ani śmietana, ani mąką. Wszystko zalezy od Was, ja tym razem miałam ochotę na czystą ogórkową na żeberkach. Udało się smkakowała nie tylko mi ;-)
Zupa ogórkowa
40 dag żeberek
3 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
cebula
10 dużych ogórków kwaszonych
średni słoik soku z kwaszonych ogórków
masło
8 ziemniaków
cytryna
sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
Cebulę pokroić w drobną kostkę, włoszczyznę i ogórki zetrzeć na grubych oczkach na tarce.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę i warzywa starte podsmażyć na masełku na patelni.
Do żeberek dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Kiedy żeberka będą miękkie dodać ziemniaki, po 10 minutach warzywa z patelni.
Dodać do smaku sok z ogórków.
Gotować jeszcze z 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz