piątek, 11 lutego 2011

Szarlotka, czyli kwaśne ze słodkim!


Istnieje kilka ciast, które należą do moich ulubionych.
To ciasto budyniowe, babka piaskowa Babci Helenki oraz jabłecznik. Najlepszego budyniowca robi moja Mama, babkę zaś skosztować mogę zawsze, kiedy jestem u Babci.
Palecie Smaku pojawił się niedawno przepis na szarlotkę.
Myślę, że nie tylko ja skusiłam się ją upiec ;-)


Składników na tę szarlotkę jest niewiele. Ciasto wyrabia się ekspresowo i łatwo. Jak dowiedziałam się u źródła - kiedy ciasto nie chce się zlepić - wystarczy pokropić je wodą. Mi pomogło. W oryginalnym przepisie dodano płatki migdałów i orzechy, ja pozostałam przy wersji podstawowej - jabłka i przyprawa do szarlotki. Zamiast niej można dodać cynamon. Dla mnie szarlotka nie może być słodka, dlatego wybrałam najkwaśniejsze jabłka, jakie były dostępne w sklepie. Do wysmarowania wierzchu zużyłam całe żółtko. Jeśli wolicie jednak mniej ciemny wierzch, posmarujcie go minimalną ilością żółtka. Na tę chwilę posiadam tortownicę o średnicy 20 cm, dlatego wykorzystałam minimum zalecanej ilości mąki (250 g). Mimo moich modyfikacji, szarlotka wyszła znakomita!


Szarlotka
inspiracja: blog Paleta Smaku

250 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 całe jajko
1 żółtko do posmarowania ciasta
1 opakowanie cukru wanilinowego
120 g masła (plus odrobina do wysmarowania tortownicy)
0,8 kg jabłek (waga już po obraniu i wydrążeniu)
3 łyżki cukru brązowego (użyłam kruszonego kandyzowanego)
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
sok z jednej cytryny
cukier puder do posypania
bułka tarta (do wysypania tortownicy)

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i masło pokrojone w kawałki. 
Dokładnie połączyć (jeśli połączenie w całość nie wychodzi - warto skropić ciasto odrobiną wody).
Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Nadzienie:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w półplasterki i wrzucić do garnka. 
Dodać sok z cytryny i jedną łyżkę cukru brązowego. 
Dusić pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodać pozostały cukier brązowy oraz przyprawę do szarlotki. 
Wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. 
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Jedną część ciasta wylepić spód i boki tortownicy, jeśli nie wystarczy można dobrać ciasto z drugiej (ciasta na wierzch potrzeba mniej niż tej przeznaczonej na spód i boki).
Wyłożyć ostygnięte jabłka. 
Drugą część rozwałkować i umieścić na jabłkach. Brzegi połączyć, tak by nadzienie jabłkowe nie wypłynęło podczas pieczenia.
Wierzch wysmarować żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 175 st. C przez około 35 - 40 min.
Jeszcze ciepłe idealnie smakuje z lodami.

Smacznego!

6 komentarzy:

Karolina pisze...

dla mnie PYYYCHA!;)

Kubełek Smakowy pisze...

Mam właśnie ochotę na szarlotkę. Już wiem, co jutro upiekę.

Justyna pisze...

Karolino,
pycha - a jak!

Kubełku Smakowy,
piecz i pochwal się rezultatem :)

Izka pisze...

Efekt piękny!!! Zdjęcia chce się zjeść:)Jeśli smakowała tak samo jak nasza, a pewnie tak- to gratulacje;) Pozdrawiam:)

Justyna pisze...

Izko, bardzo bardzo dziękuję ;-)

Lekka pisze...

Bardzo lubię szarlotkę, a ta wygląda wyjątkowo smakowicie - aż mi ekran pachnie...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...