sobota, 19 lutego 2011

Krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków


Moja sobota dziś dość intensywna, dlatego na obiad będzie krem brokułowy, który przygotowałam w niecałe pół godziny. Zielony jak wiosna, pożywny i ciekawy w smaku.
Dla urozmaicenia dodałam kilka ziemniaków, które stanowią tylko tło dla brokułów.
Do kremu zrobiłam grzanki z czerstwego pieczywa, takie wychodzą najlepsze. Całość - mniam!



Krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków

1,5 l wody
500 g brokułów
200 g ziemniaków
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
3 łyżki śmietany
czerstwe pieczywo
oliwa
sól i pieprz
wegeta
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty

Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
Warzywa umieścić w garnku z osoloną wodą i gotować, aż będą miękkie.
W trakcie pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek i dodać do garnka.
Kiedy warzywa się ugotują należy zdjąć je z ognia i chwilę przestudzić, następnie wszystko dokładnie zmiksować dodając śmietanę.
Kiedy zupa stygnie, można przygotować grzanki. Czerstwe pieczywo pokroić w kostkę. Wyłożyć na papierze do pieczenia i skropić oliwą. Posypać delikatnie wegetą, bądź samą solą. Piec je około 15 min. w 160 st. C. Należy raz na jakiś czas spojrzeć, by się nie spaliły.
Ponownie postawić na ogniu i doprawić przyprawami do smaku.
Tuż przed podaniem posypać chrupiącymi grzankami.

Smacznego!

4 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Zupy krem są cudowne. Smaczne, zdrowe, pełne warzyw, błonnika i witamin. Z chrupiącymi grzankami. Zje cała rodzina i nikt nie narzeka na farfocle, groszek albo brokuł, którego rzekomo nie lubi.

Justyna pisze...

Kubełku Smakowy,
tak właśnie przemyciłam w tym kremie ziemniaki, które nie do końca są lubiane przez mojego Narzeczonego... ale ciii... ;-)

Unknown pisze...

Oj wierzę, że całość jest mniam, bo dodatkowo te brokuły są podkreślone czosnkiem i tymi grzaneczkami. Śliczne zdjęcia!

Justyna pisze...

Escapade Gourmande,
dziękuję za miłe słowa. Krem wyszedł łagodny, także czosnku można dodać więcej ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...