poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pstrąg pieczony z masłem i ziołami


Po powrocie z Grecji nadal mieliśmy ochotę na ryby. Zrobiłam je najprościej jak można - nie wierzę, że komuś ten przepis może nie wyjść. A gwarantuję, że smak wyśmienity. Lubię ryby pieczone i kiedy ich wilgotne mięso odchodzi delikatnie od skóry. Przyprawiłam specjalną grecką przyprawą do ryb, ale spokojnie można taką zrobić sobie samemu w domu. W przepisie podam jakich konkretnych produktów potrzebujemy do skomponowania tej greckiej mieszanki. By dopełnić dania, przygotowałam sałatę z sosem musztardowo-miodowym. Pycha. Ale o sosie kiedy indziej ;-)

Teraz jeszcze muszę... no muszę się Wam pochwalić! Wyszłam za mąż i jestem baaardzo szczęśliwa ;)




Pstrąg pieczony z masłem i ziołami
porcje dla 2 osób

2 pstrągi patroszone
1/4 kostki masła
4 ząbki czosnku
rozmaryn
czarny pieprz
biały pieprz
suszona ostra papryczka chilli (bardzo mało)
oregano
tymianek
cytryna

Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć w ręczniku papierowym.
Masło i obrany czosnek pokroić w cienkie plastry i ułożyć w środku ryb.
Połączyć przyprawy i tą mieszanką wysmarować wnętrza pstrągów, oraz ich skóry zewnątrz.
Tak przygotowane ryby włożyć na folię aluminiową do naczynia żaroodpornego. Folię zawinąć tak, aby w środku było miejsce.
Ryby piec w piekarniku w 190 st. C przez około 40 minut.
Podawać z sałatą i cytryną.

Smacznego!

9 komentarzy:

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Uwielbiam ryby! Pstrąg wygląda świetnie - gratulacje. :-))

Anonimowy pisze...

Moja ulubiona wersja pstrąga :)

Powodzenia na nowej drodze życia! Grats :P

Maggie pisze...

Po pierwsze: gratulacje i wszystkiego dobrego!
A po drugie: wychodze z zalozenia, ze jesli idzie o ryby, to prostota jest wskazana. Mowisz, ze w Grecji ryby dobre? Fantastycznie, bo za trzy tygodnie lece :)

Unknown pisze...

Uwielbiam takiego pstrąga! :D U mnie z kolei królik :D

Forex pisze...

Świetny przepis!

Unknown pisze...

pstrąg jest przepyszny :) często robię podobnie na grillu http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/pstrag-z-grilla/
;)

Waldek lubiący kuchnię pisze...

Mój pstrąg już przygotowany. Czeka w lodówce na jutrzejszy obiad

i-przyprawy pisze...

Bardzo apetycznie to wygląda, przyparwienie ryb szczególnie słodkowodnych jak pstrąg jest ważne by nie wyczuwalny był "muł". te pstrągi wyglądają ciekawie.

Pola pisze...

Nie ukrywam, że zawsze miałam problem z odpowiednim przygotowaniem pstrąga, bo nie wychodził po prostu smaczny. Na szczęście wystarczy przesuszać kilka przepisów i można trafić na fajną propozycję. Zerknijcie tutaj https://foodo.pl/pstrag-lososiowy-z-patelni-na-masle/ . Też może Wam zasmakować. Twój przepis też sprawdzę!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...