poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pstrąg pieczony z masłem i ziołami


Po powrocie z Grecji nadal mieliśmy ochotę na ryby. Zrobiłam je najprościej jak można - nie wierzę, że komuś ten przepis może nie wyjść. A gwarantuję, że smak wyśmienity. Lubię ryby pieczone i kiedy ich wilgotne mięso odchodzi delikatnie od skóry. Przyprawiłam specjalną grecką przyprawą do ryb, ale spokojnie można taką zrobić sobie samemu w domu. W przepisie podam jakich konkretnych produktów potrzebujemy do skomponowania tej greckiej mieszanki. By dopełnić dania, przygotowałam sałatę z sosem musztardowo-miodowym. Pycha. Ale o sosie kiedy indziej ;-)

Teraz jeszcze muszę... no muszę się Wam pochwalić! Wyszłam za mąż i jestem baaardzo szczęśliwa ;)




Pstrąg pieczony z masłem i ziołami
porcje dla 2 osób

2 pstrągi patroszone
1/4 kostki masła
4 ząbki czosnku
rozmaryn
czarny pieprz
biały pieprz
suszona ostra papryczka chilli (bardzo mało)
oregano
tymianek
cytryna

Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć w ręczniku papierowym.
Masło i obrany czosnek pokroić w cienkie plastry i ułożyć w środku ryb.
Połączyć przyprawy i tą mieszanką wysmarować wnętrza pstrągów, oraz ich skóry zewnątrz.
Tak przygotowane ryby włożyć na folię aluminiową do naczynia żaroodpornego. Folię zawinąć tak, aby w środku było miejsce.
Ryby piec w piekarniku w 190 st. C przez około 40 minut.
Podawać z sałatą i cytryną.

Smacznego!

8 komentarzy:

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Uwielbiam ryby! Pstrąg wygląda świetnie - gratulacje. :-))

Daniel Kacprzyk - Kromcio pisze...

Moja ulubiona wersja pstrąga :)

Powodzenia na nowej drodze życia! Grats :P

Maggie pisze...

Po pierwsze: gratulacje i wszystkiego dobrego!
A po drugie: wychodze z zalozenia, ze jesli idzie o ryby, to prostota jest wskazana. Mowisz, ze w Grecji ryby dobre? Fantastycznie, bo za trzy tygodnie lece :)

Grace pisze...

Uwielbiam takiego pstrąga! :D U mnie z kolei królik :D

Forex pisze...

Świetny przepis!

Ola Laj pisze...

pstrąg jest przepyszny :) często robię podobnie na grillu http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/pstrag-z-grilla/
;)

Waldek lubiący kuchnię pisze...

Mój pstrąg już przygotowany. Czeka w lodówce na jutrzejszy obiad

i-przyprawy pisze...

Bardzo apetycznie to wygląda, przyparwienie ryb szczególnie słodkowodnych jak pstrąg jest ważne by nie wyczuwalny był "muł". te pstrągi wyglądają ciekawie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...