Szałowy czas rabarbarowy!
Smak lata, odpoczynku, ciepła...
Czyż nie o to nam wszystkim teraz chodzi...?
Swój przepis na ulubioną tartę gdzieś zapodziałam, ale jak tylko znajdę to na pewno zrobię i pokażę, co z tego wyszło. Tymczasem wypróbowałam przepis z blogu Doroty. Z ilościami składników nie kombinowałam, natomiast zamiast blaszki na tradycyjne ciasto użyłam jednej dużej formy na tartę i czterech małych. Te małe sprawdziły się znakomicie, gdyż bez krojenia i ryzyka rozsypania się kruchego spodu mogłam podać tarty na gorąco (należy jednak uważać, by się nie poparzyć naczynkami, stygną zdecydowanie wolniej od samego ciasta).
Dżemu użyłam z aronii, aby całość nie wyszła słodka. Spód i kruszonka są bardzo maślane, dzięki czemu nie ma szans, aby pomylić tartę z tymi sklepowym.
Tym, którzy nie przepadają za rabarbarem polecam inne sezonowe owoce. Na pewno nikt nie będzie zawiedziony smakiem :-).
Tarta z rabarbarem
inspiracja: blog Moje Wypieki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru (obranego i pokrojonego w kostkę)
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu (ja użyłam dżemu z aronii)
Kruszonka:
185 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
cukier wanilinowy (1 opakowanie)
Ciasto:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie wszystko posiekać.
Dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i na minimum 30 minut włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Formy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Następnie dokładnie wyłożyć je ciastem (spód oraz brzegi).
Spód ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 15-20 minut (do zarumienienia ciasta).
(W trakcie pieczenia dobrze jest przygotować kruszonkę).
Trochę ostygnięte spody ciast wysmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć je proporcjonalnie kawałkami rabarbaru, który warto posypać bardzo małą ilością bułki tartej.
Na wierzch pokruszyć kruszonkę.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
Masło roztopić i zalać nim składniki sypkie i wszystko dobrze wymieszać.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
9 komentarzy:
wszystko co ma w sobie rabarbar biorę w ciemno;)
I ja ;-)
Uwielbiamy ciasta z kruszonką, a rabarbar świetnie się w takowych komponuje... Piękne zdjęcia, pozdrawiamy
A ja mam taki niedosyt rabarbaru w tym roku. Zjadłabym taką kruchą tartę z przyjemnością :)
Just-great-food,
dziękuję i odzdrawiam ;-)
Komarka,
korzystaj póki jeszcze jest ;-)
piękne zdjecia :) pozdrawiam
sliczne zdjecia:) zapraszam na
aleksandra-fortuna.blogspot.com
na rabarbar nie ma mocnych, każdy wpada w ten obłęd ;) tarta i zdjęcia wyborne :)
Właśnie spód podpieka się w piekarniku:)
To będzie już kolejny przepis z Twojego bloga realizowany przeze mnie:) Uwielbiam je:)
Prześlij komentarz