środa, 23 marca 2011

Babka marchewkowa

Kiedyś próbowałam marchewkowego ciasta, ale sama go nie zrobiłam - do dziś.
Zapach piekącego się ciasta rozniósł się na cały dom. Lubię to.
W smaku delikatny, przypominający piernik. Mięciutki, bardzo puszysty i ciut wilgotny. Pycha!



Przepis znalazłam u Liski. Składników i ich ilości nie modyfikowałam, jedyne co zmieniłam to formę,  w której upiekłam ciasto. W oryginale podana jest okrągła forma o średnicy 24 cm, ja natomiast użyłam formę do babki z kominem. Ciasto pięknie wyrosło, nie osiadło. Nie wyszedł zakalec. Dlatego szczerze zachęcam i Was do wypróbowania tego przepisu. Prosty, szybki i bezpieczny!

I wreszcie wiosna! Hurrrrra!


Babka marchewkowa

na podst.: blog White Plate

4 jajka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g marchwi (obranej i startej na grubej tarce)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Formę do babki z kominkiem nasmarować masłem i obsypać mąką.
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej.
Makę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko, a następnie połączyć z jajkami. 
Startą marchew dodać do masy i wymieszać.
Przelać do formy i piec 1 godzinę.

Smacznego!

4 komentarze:

Karmel-itka pisze...

świetna babka!\
uwielbiam ciasto marchewkowe. a ta babka to naprawdę rewelacyjny pomysł.

Justyna pisze...

Karmel-itka,
zostały ostatnie kawałki, a babka świeżuśka jak dopiero co upieczona! ;-)

burczymiwbrzuchu pisze...

Oo, wspaniała babka marchewkowa-jeszcze takiej nie widziałam!

Justyna pisze...

Burczy mi w brzuchu,
nie wiem która z Was pisze, ale cieszę się, że moja babka wywołuje pozytywne reakcje ;-)
Pozdrawiam Was obie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...