środa, 23 lutego 2011

Pizza z szynką parmeńską i rukolą


Najlepszą pizzę jadłam w Calalzo Di Cadore we Włoszech. Najlepsza, bez dwóch zdań.
Cienkie, kruche ciasto, idealnie przygotowane dodatki. Pycha!
Restauracja do której schodzą tubylcy całymi rodzinami. Wokół biegające i krzyczące dzieci - prawdziwa włoska atmosfera.
W środku nie za ciekawie. Stoliki z obrusami z papieru, kubki prawie że papierowe, gołe ściany. Ale to nic! Bo są miejsca, do których idzie się ze względu na atmosferę i wystrój, ale są i takie, gdzie najważniejsze jest to co z kuchni. I tam tak właśnie jest.
Z tej rodzinnej, włoskiej pizzerii zapach roznosi się już na ulicy... Kiedy będziecie W Calalzo Di Cadore i poczujecie nagle coś niewyobrażalnie aromatycznego - to bądźcie pewni, że to tam...



To moja pierwsza pizza. Przepis na ciasto podpatrzyłam u Asi (Kwestia Smaku), zmodyfikowałam jednak ilość składników. W swoim przepisie podam składniki na jedną dużą pizzę.
Sos zrobiłam pomidorowy, ale z dużą ilością czosnku. Dla mnie - idealny.


Pizza z szynką parmeńską i rukolą

250 g mąki pszennej (TYP 550)
5 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
150 ml wody (w temp. pokojowej)
puszka całych pomidorów bez skórki
6-7 ząbków czosnku
oregano, sól, pieprz
rukola
6-8 plastrów szynki parmeńskiej
150 g pomidorków cherry
150 g sera gouda 
1 kulka sera mozarella
oliwa

Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier i wszystko wymieszać.
Wlać wodę i mieszać ciasto przez około 30 sekund, tak by składniki się połączyły.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, przez ten czas powinno zwiększyć swą objętość dwukrotnie.

Sos pomidorowy:
Pomidory zmiksować z czosnkiem i łyżką oliwy.
Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Odstawić, aby sos się "przeszedł".

Piekarnik nagrzać do 250 st. C.
Blachę posmarować oliwą. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto z miski i rozciągnąć je palcami. Uformować z niego równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi.
Rozciągnięte ciasto posmarować dużą ilością sosu pomidorowego.
Na sos wyłożyć starty żółty ser oraz pomidorki cherry przekrojone na pół (miąższem do góry).
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut (blachę umieścić w połowie).
Pokruszyć ser mozarella i wysypać go na wierzch. Piec kolejne 5-7 minut, do momentu aż brzegi dobrze  się zarumienią. 
Na upieczonej pizzy rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz rukolę.

Smacznego!

7 komentarzy:

Lekka pisze...

Wygląda wspaniale - to zestawienie kolorów... Bardzo apetyczne.:)

Kubełek Smakowy pisze...

Cudowna, kolorowa, na cienkim cieście. Z pomidorami, szynką i ziołami. Gdybym tylko potrafiła namówić moich domowników na taki "zagramaniczny naleśnik"...

Lulaby DIY and Decoupage pisze...

Justyna, pizza wygląda świetnie!
u nas raz w tygodniu jest dzień pizzy, tym razem wypróbuję Twój przepis.

Izka pisze...

Piękna pizza. Intensywny czerwony, boskie zielone liście i cienkie plastry szynki - całość moje smaki:P Tym bardziej że pizza jest w czołówce moich ulubionych dań:D

Justyna pisze...

O tak... pizza jest genialna!
Róbcie, róbcie i napiszcie potem jak wyszła ;-)

Atria C. pisze...

Lubię właśnie taką cieniuśeńką pizzę. Typowo włoską, jedzoną rękoma, polaną aromatyczną oliwą dobrej jakości. A rukola i szynka parmeńska to jedno z moich ulubionych poączeń!

Pozdrawiam!

goodpizza pisze...

klasyk :) zawsze dobry...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...