środa, 26 stycznia 2011

Sycylijskie ciasto cytrusowe



Szybkie, niesłodkie i bardzo aromatyczne!
Miałam ochotę na jakieś ciacho - bez kremu, z owocami. Zimą jednak nasze możliwości są ograniczone. 



Wybrałam te, które dostępne są teraz w każdym sklepie, czy na ryneczku - cytrusy (cytryny i pomarańcze).
Przepis znalazłam w jednej z książeczek z "Kuchennej półeczki".
Ciasto cytrusowe robi się bardzo szybko i z małej ilości składników. Idealne w sytuacji kiedy mają wpaść do nas goście, a czasu brak...



Sycylijskie ciasto cytrusowe
na podst. przepisu Penny Stephens
"Z kuchennej półeczki - kuchnia włoska"

4 jajka
125 g cukru
1 cytryna
2 pomarańcze
150 g migdałów
25 g mąki
cukier puder do posypania


Rozdzielić żółtka od białek.
Wycisnąć sok z cytrusów po czym zetrzeć skórkę z cytryny i jednej pomarańczy.
Żółtka i cukier ubić na pulchną masę. Następnie dodać do niej startą skórkę z cytrusów i dokładnie wymieszać.
Wyciśnięty sok połączyć ze 125 g zmielonych migdałów i przełożyć do masy z żółtek.
Po uzyskaniu jednolitej, płynnej mieszanki dodać mąkę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do mieszanki (w trakcie nagrzać piekarnik do 180st C.)
Przygotować okrągłą foremkę bądź tortownicę (ok. 20cm), natłuścić ją i posypać bułką tartą.
Kiedy jest gotowa przełożyć do niej ciasto.
Piec od 35-40 minut (pozostawić ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku).
Kiedy ciasto ostygnie posypać je prażonymi płatkami migdałów (uprażyć na suchej patelni) i cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dzięki za pomysł na weekendowy przysmak. Wygląda kusząco:-) M.

Anonimowy pisze...

Jadłem. Właściwie pożarłem. Konkretne, treściwe. Kompletne danie na finał. Oba kciuki w górę.
-omarinho

Anonimowy pisze...

Chciałabym zapytać, czy w przepisie jest podane prawidłowo 25 g mąki? Czy chodzi o 25 dkg?
Kusi mnie ten przepis, ale nie chcę popsuć.

Anonimowy pisze...

Ciasto jest zdecydowanie za rzadkie, brakuje mąki lub migdałów, przepis niedopracowany

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...